Βιολογικές θεραπείες– Αυτόλογα Αιμοπετάλια
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια καινοτόμος θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί κύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή προκειμένου να επιτευχθεί επούλωση. Η μέθοδος ονομάζεται πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma – PRP) και χρησιμοποιείται ευρέως για αντιμετώπιση παθήσεων που μέχρι πρότινος θα απαιτούσαν ενέσεις κορτιζόνης ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση.
Τι ακριβώς είναι το PRP
Τα αιμοπετάλια είναι μικροσκοπικά κύτταρα του αίματος. Κυκλοφορώντας στο αίμα, τα κύτταρα αυτά περιπολούν το σώμα μας ανιχνεύοντας τυχόν τραυματισμούς και βλάβες και ξεκινούν την διαδικασία επούλωσης. Ο ρόλος τους είναι να «μπαλώσουν» την βλάβη και εκκρίνοντας διάφορες ουσίες, να την επιδιορθώσουν.
Το PRP είναι μια τεχνική με την οποία συλλέγεται μεγάλη ποσότητα αιμοπεταλίων από τον ίδιο τον ασθενή. Εν συνεχεία, αυτά ενεργοποιούνται και εισάγονται στην περιοχή της βλάβης. Η υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων επιτυγχάνει ταχύτερη επούλωση της βλάβης με απολύτως φυσικό τρόπο. Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας ή φαρμακευτικών παρενεργειών καθώς πρόκειται για κύτταρα από το σώμα του ασθενούς (αυτόλογα).
Πως γίνεται το PRP
Αρχικά γίνεται αιμοληψία (ακριβώς όπως όταν κάνουμε εξέταση αίματος) περίπου 40ml αίματος. Τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα και συστατικά του αίματος με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Στη συνέχεια, εισάγονται στην περιοχή της βλάβης με την βοήθεια υπερηχογραφικά κατευθυνόμενης έγχυσης. Η όλη διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Για ποιες παθήσεις γίνεται το PRP
Το PRP χρησιμοποιείται κυρίως σε
- Τενοντίτιδες – ρήξεις τενόντων
- Τραυματισμούς όπως μυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα
- Οστεοαρθρίτιδα και χονδροπάθεια
Η μέθοδος εξελίσσεται διαρκώς και συνεχώς προστίθενται και άλλες παθήσεις στον κατάλογο, ιδιαίτερα από τον χώρο της αθλητιατρικής. Κατά την επίσκεψη στο ιατρείο, θα μπορέσετε να λάβετε περισσότερες διευκρινίσεις και θα καθοριστεί αν το PRP είναι κατάλληλο για την περίπτωση σας.
Εικόνα 1: Έγχυση PRP σε ρήξη τένοντα
Εικόνα 2: Τα αιμοπετάλια συγκεντρώνονται στην βλάβη
Εικόνα 3: Αρχικό στάδιο επούλωσης
Εικόνα 4: Τελική επούλωση – αποκατάσταση της ρήξης.