Ωλένια νευρίτιδα

Γενικά: Το ωλένιο νεύρο τροφοδοτεί του μυς του χεριού και μεταφέρει την αίσθηση από τα δύο τελευταία δάκτυλα (παράμεσος και μικρός). Το εν λόγω νεύρο καθώς διατρέχει τον αγκώνα για να φτάσει στο χέρι μπορεί να πιεστεί και να παγιδευτεί. Συγκεκριμένα στον αγκώνα το νεύρο ακουμπάει πάνω στο βραχιόνιο οστό χωρίς να παρεμβάλλεται μαλακός ιστός. Η παρατεταμένη πίεση στον αγκώνα, όπως όταν τον ακουμπάμε στο γραφείο ή στο παράθυρο του αυτοκινήτου, καθώς και η παρατεταμένη κάμψη του αγκώνα, όπως όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, ερεθίζει τον νεύρο (στην Αμερική η πάθηση αναφέρεται ως “cell phone elbow” – «αγκώνας του κινητού»). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ωλένια νευρίτιδα ή σύνδρομο παγίδευσης ωλενίου νεύρου.

Συμπτώματα: Η βλάβη του ωλενίου νεύρου προκαλεί αδυναμία του χεριού και μούδιασμα των δύο τελευταίων δακτύλων. Η αδυναμία αφορά κυρίως το πόσο σφικτά μπορεί να πιάσει κανείς ένα αντικείμενο. Το μούδιασμα μπορεί να συνυπάρχει με βελονισμούς ή ηλεκτρικές εκκενώσεις και να επεκτείνεται στον πήχη. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν κάμπτει κανείς τον αγκώνα του, όπως όταν τρώει, καπνίζει ή αγγίζει το πρόσωπο του. Πολλοί ασθενείς ξυπνάνε από το μούδιασμα καθώς κοιμήθηκαν πάνω στο λυγισμένο τους αγκώνα.

Διάγνωση: Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια μιας ειδικής εξέτασης που λέγεται ηλεκτρομυογράφημα. Η εξέταση αυτή δείχνει το βαθμό προσβολής του νεύρου και καθορίζει, σε μεγάλο βαθμό, την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης.

Αντιμετώπιση:  Η αντιμετώπιση της ωλένιας νευρίτιδας διαφέρει ανάλογα και τον βαθμό προσβολής του νεύρου. Σε βραχυχρόνιες, ήπιες περιπτώσεις χρειάζεται ανάπαυση και η χρήση κάποιου νάρθηκα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η αποσυμπίεση και απελευθέρωση του νεύρου αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Διάνοιξη: Η απελευθέρωση του ωλενίου νεύρου είναι μια μικρή επέμβαση που μπορεί να γίνει ακόμα και με τοπική αναισθησία. Στην περιοχή του αγκώνα γίνεται αρχικά ενδελεχής αντισηψία και ένεση τοπικού αναισθητικού. Στη συνέχεια εκτελείται μια μικρή τομή (8 – 10 εκατοστά) μέσω της οποίας το νεύρο απελευθερώνεται από την στένωση. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση διοφθάλμιου μικροσκοπίου, ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Αποκατάσταση: Μετά την επέμβαση, γίνεται σύγκλειση της τομής με ράμματα και περίδεση του αγκώνα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 – 15 ημέρες, οπότε και ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητες του. Η πλήρης αποκατάσταση της νευρικής λειτουργίας εξαρτάται από το πόσο προσβεβλημένο ήταν το νεύρο και μπορεί να διαρκέσει από μερικά εικοσιτετράωρα ως και μήνες μετά την επέμβαση.