Επικονδυλίτιδα

Επικονδυλίτιδα

Οι μυς του πήχη που κινούν τον καρπό και τα δάκτυλα έχουν κοινή έκφυση από τον αγκώνα και συγκεκριμένα από δυο οστικά εξογκώματα που λέγονται επικόνδυλοι. Η υπέρχρηση και η καταπόνηση λόγω εργασίας ή συγκεκριμένων ασχολιών προκαλεί φλεγμονή και πόνο στον κοινό τένοντα. Η τενοντίτιδα των μυών αυτών λέγεται επικονδυλίτιδα, καθώς αφορά πολλαπλούς μυς. Η έξω επικονδυλίτιδα  αφορά τους μυς που εκτείνουν τον καρπό και τα δάκτυλα, ενώ η έσω επικονδυλίτιδα τους καμπτήρες μυς του καρπού και των δακτύλων.

Η επικονδυλίτιδα συμβαίνει συχνά – αλλά όχι αποκλειστικά –  σε άτομα που κάνουν συγκεκριμένες εργασίες, όπως οικοδόμους, υδραυλικούς, μάγειρες, δακτυλογράφους και άλλες. Είναι επίσης συνηθισμένη αθλητική κάκωση, ιδίως σε αθλήματα όπως τένις, γκολφ και ρίψεις (ακόντιο, δίσκος κτλ). Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας είναι πόνος στην περιοχή του αγκώνα που μπορεί να επεκτείνεται στον πήχη. Ο πόνος επιδεινώνεται με συγκεκριμένες κινήσεις ή να είναι χειρότερος το βράδυ. Ενδέχεται να υπάρχει μούδιασμα, βελονισμοί ή κάψιμο μέχρι τα δάκτυλα. Συχνά συνυπάρχει αδυναμία στα χέρια.

Η διάγνωση της επικονδυλίτιδας βασίζεται στην κλινική εξέταση και στην διενέργεια μυοσκελετικού υπερηχογραφήματος. Ειδικά για την επικονδυλίτιδα, ο υπέρηχος μυοσκελετικού έχει την ίδια ακρίβεια και ευαισθησία με την μαγνητική τομογραφία, η οποία πλέον θεωρείται περριτή για την διάγνωση. 

Η αρχική θεραπεία της επικονδυλίτιδας είναι ανάπαυση, εφαρμογή πάγου και ενδεχομένως η χρήση κάποιου νάρθηκα για 2 – 3 εβδομάδες. Τα μη- στεροειδή αντιφλεγμονώδη αποτελούν πρώτη γραμμή θεραπείας, έχουν ωστόσο σημαντικές παρενέργειες και αντενδείξεις και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή. Η φυσιοθεραπεία ακολουθεί μετά την φαρμακευτική αγωγή. Έχει ρόλο κυρίως στο να βοηθήσει στην φυσιολογική επούλωση του τένοντα και να αυξήσει την δύναμη και την ελαστικότητα του, ώστε να αποφευχθούν υποτροπές της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζεται ενέσιμη θεραπεία. Οι ενέσεις αυτές παραδοσιακά γίνονταν με κορτιζόνη, ενώ πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιολογικές θεραπείες όπως αυτόλογα αιμοπετάλια (μέθοδος PRP). Οι ενέσεις αυτές εκτελούνται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, δηλαδή με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος πως η ένεση στην οποία υποβλήθηκε έγινε με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.

Πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από επικονδυλίτιδα για χρόνια, διότι συχνά παραβλέπουμε το πιο κρίσιμο στοιχείο μιας επιτυχημένης θεραπείας – την αποφυγή ή τροποποίηση της ασχολίας που προκάλεσε την επικονδυλίτιδα. Ένα διαφορετικό εργαλείο για τον ξυλουργό, υδραυλικό κτλ, ένα διαφορετικό ποντίκι ή πληκτρολόγιο για τον εργαζόμενο σε γραφείο, μια άλλη ρακέτα ή αθλητικό εξοπλισμό στον αθλητή αποτελούν το πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή των υποτροπών.