Εκτινασσόμενος δάκτυλος
Γενικά: Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (“trigger finger”)ή στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του δακτύλου συμβαίνει όταν ένα δάκτυλο κάμπτεται («λυγίζει») και δεν επανέρχεται με ευκολία («μαγκώνει») . Το δάκτυλο μοιάζει σαν να πιέζουμε την σκανδάλη όπλου και κολλάει σε αυτή την θέση. Σε προχωρημένες καταστάσεις, το δάκτυλο τινάζεται όταν ισιώνει, σαν να έχει σφηνώσει ή μπορεί και να χρειαστεί να το ισιώσει κανείς με το άλλο του χέρι.
Αίτια: Ο καμπτήρας τένοντας του δακτύλου περνάει από μια «σήραγγα» – το τενόντιο έλυτρο – που βρίσκεται κάτω από την κεφαλή του μετακαρπίου. Αν αυτή η σήραγγα υποστεί στένωση, ο τένοντας ολισθαίνει με δυσκολία, τρίβεται και ερεθίζεται. Στη συνέχεια ο τένοντας φλεγμαίνει και δημιουργείται ένα οζίδιο («γρομπαλάκι») στην πορεία του το οποίο επιδεινώνει την στένωση. Η στένωση προκαλείται λόγω υπέρχρησης σε χειρωνακτικές εργασίες ή ασχολίες. Είναι πιο συχνό σε άτομα άνω των 45 καθώς και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή θυρεοειδοπάθεια.
Συμπτώματα: Αρχικά ο ασθενής βιώνει μια απλή ενόχληση κάτω από τις κεφαλή του μετακαρπίου και ίσως και να ψηλαφεί κάτι σκληρό στο χέρι του. Αργότερα, το δάκτυλο γίνεται δύσκαμπτο και προοδευτικά η έκταση γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το δάκτυλο τινάζεται όταν ισιώνει ή δεν ισιώνει από μόνο του.
Διάγνωση: Για την διάγνωση απαιτείται το ιστορικό και η κλινική εξέταση. Ο μυοσκελετικός υπέρηχος καταδεικνύει την στένωση και επιβεβαιώνει την κλινική υποψία.
Θεραπεία: Η βαρύτητα των συμπτωμάτων καθορίζει και το πόσο δραστική θα είναι η θεραπεία. Τα αντιφλεγμονώδη χάπια και οι αλοιφές χορηγούνται σε ήπιες καταστάσεις. Οι ενέσεις κορτιζόνης προτείνονται καθώς είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Τέλος, σε βαριές στενώσεις ή σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης, προτείνεται η διάνοιξη του τενόντιου ελύτρου.
Διάνοιξη: Η διάνοιξη είναι μια μικρή επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία. Στην περιοχή της παλάμης γίνεται αρχικά ενδελεχής αντισηψία και ένεση τοπικού αναισθητικού. Στη συνέχεια εκτελείται μια μικρή τομή (1 εκατοστό) μέσω της οποίας ο τένοντας απελευθερώνεται από την στένωση. Η επέμβαση γίνεται με την χρήση διοφθάλμιου μικροσκοπίου, ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Αποκατάσταση: Μετά την επέμβαση, γίνεται σύγκλειση της τομής με ράμματα και περίδεση του καρπού. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 10 – 15 ημέρες, οπότε και ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στις δραστηριότητες του.